Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr
 
 
lorem ipsum
...molim pričekajte...

Pedeset godina tjelesnog uzgoja u Kr. gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu / sastavio Franjo Bučar

Autor: Bučar, Franjo

Izdanje: Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1908.

Nakladnik: Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2012

Nakladnički niz: Zagreb na pragu modernog doba

Napomena o izvoru naslova: Stv. nasl. s naslovnice.

Napomena: Korisnička kopija u mrežnoj verziji.

Kratki sadržaj: Autor donosi povijesni pregled tjelesnog odgoja u zagrebačkom školstvu, osobito u zagrebačkoj velikoj gimnaziji (gornjogradskoj) u kojoj je sustavna nastava gimnastike započela 1857. godine na inicijativu ravnatelja Josipa Premrua. Navodi dragocjene podatke o samoj zgradi gimnazije i prostoru oko nje, o sportskim disciplinama koje se poučavaju i prakticiraju, o prostorima i spravama za vježbanje, te higijenskim uvjetima. Bučar se osvrće i na istaknute nastavnike tjelovježbe, Fridrika Singera koji je osim održavanja nastave tjelovježbe, vodio i privatni gimnastički zavod koji mu je uredio grad u prizemlju tadašnje realne gimnazije, te Franju Hochmanna, s čijim dolaskom započinje nova faza tjelesnog odgoja, budući se njegovo djelovanje proširuje na različite sportske aktivnosti, a sudjeluje i u osnivanaju sokolskog pokreta. Publikacija je opremljena nizom fotografija, a u prilogu donosi popis literature za tjelesni odgoj na zavodu i inventar zbirke sprava za gimnastiku.

Vrsta datoteke: Korisnička kopija; razlučljivost 400 dpi u formatu JPG (95.4 MB). ; Digitalna matrica; izvornik digitaliziran u razlučljivosti 400 dpi u formatu TIFF; skenirano prema standardu Kodak Q13 color separation guide and gray scale.

Zahtjevi sustava: Microsoft Silverlight.

Jezik: hrvatski

Reprodukcija publikacije: Pedeset godina tjelesnog uzgoja u Kr. gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu / sastavio Franjo Bučar. U Zagrebu, 1908. [Knjiga]

Standardni broj: ISBN 978-953-6499-96-0

Građa: Elektronička građa

Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr