Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr
 
 
lorem ipsum
...molim pričekajte...

Izvještaj tečaja za učitelje gimnastike u Zagrebu : (od 1. listopada 1894. do 1. travnja 1896.) / sastavio Franjo Bučar

Autor: Bučar, Franjo

Izdanje: Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1896.

Nakladnik: Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2012

Nakladnički niz: Zagreb na pragu modernog doba

Napomena o izvoru naslova: Stv. nasl. s naslovnice.

Napomena: Korisnička kopija u mrežnoj verziji.

Kratki sadržaj: Uvodni dio knjige donosi pregled povijesnog razvitka tjelovježbe u Hrvatskoj s naglaskom na dolazak u Zagreb Fridrika Singera koji od 1859. predaje gimnastiku na zagrebačkoj gornjogradskoj gimnaziji. Slijedi osvrt na sokolski pokret i njegovu ulogu u uvođenju tjelovježbe u nastavu što zahtijeva i sustavnu obuku učitelja tjelovježbe. U samom izvještaju o tečaju za učitelje gimnastike u Zagrebu autor govori o postanku i organizaciji tečaja s naglaskom na ulogu Ise Kršnjavija koji kao predstojnik Vladinog odjela za bogoštovlje i nastavu odlučno uvodi gimnastiku u sve srednje škole, osobito se pritom ugledajući na švedsku praksu. Razmatra ulogu mačevanja, igara te raznih sportskih aktivnosti, ističući važnost školske higijene.

Vrsta datoteke: Korisnička kopija; razlučljivost 400 dpi u formatu JPG (94,2 MB). ; Digitalna matrica; izvornik digitaliziran u razlučljivosti 400 dpi u formatu TIFF; skenirano prema standardu Kodak Q13 color separation guide and gray scale.

Zahtjevi sustava: Microsoft Silverlight.

Jezik: hrvatski

Reprodukcija publikacije: Izvještaj tečaja za učitelje gimnastike u Zagrebu : (od 1. listopada 1894. do 1. travnja 1896.) / sastavio Franjo Bučar. U Zagrebu, 1896. [Knjiga]

Standardni broj: ISBN 978-953-6499-97-7

Građa: Elektronička građa

Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr