Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr
 
 
lorem ipsum
...molim pričekajte...

Glogovkinje horvatske

Autor: Gaj, Ljudevit ; Vukotinović, Ljudevit

Izdanje: Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1835.

Nakladnik: Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2013

Nakladnički niz: Ilirci

Napomena o izvoru naslova: Stv. nasl. s naslovnice.

Napomena: Korisnička kopija u mrežnoj verziji. ; Sadržaj s naslovnice: Još Horvatska nij´ propala / Ljudevit Gay. Nek se hrusti šaka mala / Ljudevit Vukotinović.

Kratki sadržaj: Svoju prvu budnicu "Još Horvatska nije propala", koju je napisao 1832., a 1833. ju je uglazbio Ferdo Livadić, Ljudevit Gaj je prvo objavio pod naslovom "Horvatov szloga y zjedinenye" u petom broju "Danice" 7. siječnja 1835., a i Vukotinovića budnica "Nek se hrušti šaka mala" prvo je početkom travnja iste godine objavljena u "Danici". Dvije prigodne popijevke Gaj i Vukotinović su, pod prividom podaničke vjernosti hrvatskih krajišnika koji su u šleskoj Glogovi 1813. otkazali poslušnost Napoleonu, uspjeli objaviti kao posebno izdanje u deset tisuća primjeraka, unatoč vrlo jakoj cenzuri Austrijske carevine. "Glogovkinje", koje su u stvari bile uperene protiv mađarske ekspazionističke politike naspram Hrvata i koje su izašle u doba kada su na saboru u Požunu napadnuta muncipijalna prava Hrvatske, Mađari su prijavili cenzuri čim su objavljene, a u prvoj polovici 1836. ugarski palatin, nadvojvoda Josip, pokrenuo je proces zabrane nj

Vrsta datoteke: Korisnička kopija; razlučljivost 400 dpi u formatu JPG (9.95 MB). ; Digitalna matrica; izvornik digitaliziran u razlučljivosti 400 dpi u formatu TIFF (675 MB); skenirano prema standardu Kodak Q13 color separation guide and gray scale.

Zahtjevi sustava: Microsoft Silverlight.

Jezik: hrvatski

Reprodukcija publikacije: Glogovkinje horvatske. U Zagrebu, 1835. []

Standardni broj: ISBN 978-953-337-019-4

Građa: Elektronička građa

Cjeloviti sadržaj online: Digitalizirana zagrebačka baština, Knjižnice grada Zagreba

Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr