Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr
 
 
lorem ipsum
...molim pričekajte...

Zvekan opet na svietu / od Grabanciaša djaka.

Autor: Trnski, Ivan

Izdanje: Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1844.

Nakladnik: Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2014

Nakladnički niz: Ilirci

Napomena o izvoru naslova: Stv. nasl. s naslovnice.

Napomena: Korisnička kopija u mrežnoj verziji. ; Stv. nasl. na str. 2/44: Zvekan opet na svietu, kako ciele nedielje dana u Zagrebu bavi, kod gospojah i dievojakah vizite pravi, po karčmah se skita, na zloće se rita, kako u petak nehvali post, nego dievojačke medne usne i kako ponajpotla u subotu na čitanje jedne balade od uzhitjenja ljusne.

Kratki sadržaj: Trnski je napisao i objavio više epskih spjevova, a ovaj humoristični ep u osam pjevanja u desetercima poseban je jer je "protkan narodnim poslovicama i šalama u mješavini latinskih ili drugih tuđih riječi s hrvatskim, u kajkavštini ili smiješnu lokalnu izgovoru štokavštine. U tom se epu duhovito ismijava, kadšto parodira s rodoljubnom svrhom, glavne poroke tadašnjega zagrebačkog društva, osobito smiješno povođenje za tuđim jezicim, navikama i običajima" (Božidar Petrač).

Vrsta datoteke: Korisnička kopija; razlučljivost 400 dpi u formatu JPG (52.13 MB). ; Digitalna matrica; izvornik digitaliziran u razlučljivosti 400 dpi u formatu TIFF (3.47); skenirano prema standardu Kodak Q13 color separation guide and gray scale.

Zahtjevi sustava: Microsoft Silverlight.

Jezik: hrvatski

Reprodukcija publikacije: Zvekan opet na svietu, kako ciele nedielje dana u Zagrebu bavi, kod gospojah i dievojakah vizite pravi, po karčmah se skita, na zloće se rita, kako u petak nehvali post, nego dievojačke medne usne i kako ponajpotla u subotu na čitanje jedne balade od uzhitjenja ljusne / slično-riečno izpisao i na svietko izdao Zvekanov stari prijan i pobratim Grabancijaš djak. U Zagrebu, 1844. [Knjiga]

Standardni broj: ISBN 978-953-337-041-5

Građa: Elektronička građa

Cjeloviti sadržaj online: Digitalizirana zagrebačka baština, Knjižnice grada Zagreba

Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr