Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr
 
 
lorem ipsum
...molim pričekajte...

Hrvatski dom : zabavnik hrvatske omladine za godinu ...

Izdanje: Elektroničko izd. izvornika koji je izlazio od 1876. do 1880.

Nakladnik: Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2015

Nakladnički niz: Zagreb na pragu modernog doba

Napomena o izvoru naslova: Stv. nasl. s naslovnice.

Napomena: Korisnička kopija u mrežnoj verziji. ; Izlazio godišnje.

Kratki sadržaj: Almanah istoimenog studentskog društva, prvog studentskog društva u Hrvatskoj općeg karaktera. Obuhvaćalo je studente novoosnovanog Kr. sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu. Pripreme za utemeljenje započele su još 1873. godine, u okviru udruge studenata Pravoslovne akademije u Zagrebu, a 1875. godine društvo je odlučilo pokrenuti izdavanje „zabavnika“, tj. almanaha zabavnog i poučnog sadržaja. Za članove uredničkog odbora izabrani su Gjuro Arnold, Bogomir Brleković, Tomislav Maretić, Ivan Milčetić i Mirko Turić. Osim književnih priloga, objavljivali su se i članci o kulturno-povijesnim temama. Publikacija je izvještavala i o aktivnostima društva „Hrvatski dom“, pa se na temelju toga mogu djelomično rekonstruirati aktivnosti društva, što je važno za stvaranje predodžbe o studentskoj svakodnevici u Zagrebu pred kraj 19. stoljeća. Ukupno su objavljena samo četiri sveska te publikacije, od 1876. do 1880. godine. Godine 1879. almanah nije izišao.

Vrsta datoteke: Korisnička kopija; razlučljivost 400 dpi u formatu JPG (1.18 GB). ; Digitalna matrica; izvornik digitaliziran u razlučljivosti 400 dpi u formatu TIFF (56.2 GB); skenirano prema standardu Kodak Q13 color separation guide and gray scale.

Zahtjevi sustava: Microsoft Silverlight.

Jezik: hrvatski

Reprodukcija publikacije: Hrvatski dom : zabavnik hrvatske omladine za godinu ... U Zagrebu, 1876-1880. [Serijska publikacija]

Standardni broj: ISSN 1849-7144

Građa: Elektronička građa

Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr