Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr
 
 
lorem ipsum
...molim pričekajte...

Šta naměravaju Iliri?

Autor: Šulek, Bogoslav

Izdanje: Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1844.

Nakladnik: Zagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2015

Nakladnički niz: Ilirci

Napomena o izvoru naslova: Stv. nasl. s naslovnice.

Napomena: Korisnička kopija u mrežnoj verziji. ; Napisao Bogoslav Šulek. ; Na prvoj strani prednjih korica potpis prijašnjeg vlasnika: Antolković.

Kratki sadržaj: Djelo je pisano u obliku pitanja-odgovora, sadrži ih oko stotinjak; svako je zapravo veće ili manje poglavlje poviesnog dijaloškoga prepričavanja i političkog raspravljanja. Knjiga je programski tekst ilirskoga pokreta i hrvatskoga narodnog i književnog preporoda iz doba njihove prijelomnice u 1843. godini. U knjižici "su popularnim načinom protumačene pravedne i lojalne težnje Ilira, raspravljena glavna prijeporna pitanja između Ilira i njihovih domaćih protivnika te između kraljevina Hrvatske i Ugarske" (Josip Torbar). U knjizi se razaznaju dva dijela: u prvome (otprilike trećina teksta) opisuje se "dogodovština" - povijest, a u drugome raspravlja se o onodobnoj suvremenosti. Na priloženom presavijenom listu usporedo su otisnuta latinična i ćirilična velika i mala tiskana slova, ćiriličkavelika i mala pisana slova i tekst Dositeja Obradovića usporedo na latinici i ćirilici.

Vrsta datoteke: Korisnička kopija; razlučljivost 400 dpi u formatu JPG (64.5 MB). ; Digitalna matrica; izvornik digitaliziran u razlučljivosti 400 dpi u formatu TIFF (9.76 GB); skenirano prema standardu Kodak Q13 color separation guide and gray scale.

Zahtjevi sustava: Microsoft Silverlight.

Jezik: hrvatski

Reprodukcija publikacije: Šta naměravaju Iliri?. U Biogradu [Beograd], 1844. [Knjiga]

Standardni broj: ISBN 978-953-337-051-4

Građa: Elektronička građa

Novi portal "Digitalne zbirke" Knjižnica grada Zagreba nalazi se na adresi digitalnezbirke.kgz.hr